New York: just like the movies (part 1)

Door: Jordy

Blijf op de hoogte en volg Jordy

14 Juli 2009 | Verenigde Staten, New York

Ik wilde eigenlijk 1 blog over New York schrijven, maar het gaat er niet allemaal in passen zonder dat het een te lang verhaal wordt, dus hier eerst deel 1:

Afgelopen vrijdag begonnen we met de echte verkenning van New York. Aangezien we maar een paar dagen hier hebben moesten we moeilijke keuzes maken over wat we wel en niet gingen bekijken. Een van de dingen die ik erg graag wilde was in het Empire State Building omhoog. We zorgen ervoor dat we er om 9u waren, zodat er nauwelijks een wachtrij was en we snel boven waren (in tegenstelling tot wat de straatverkopers van VIP tours naar de top ons wilden doen geloven). Het uitzicht wat we daar hadden is moeilijk te beschrijven. We hebben uiteindelijk meer dan een uur boven gestaan om op ons in te laten werken wat we hier allemal zagen. Natuurlijk alle bekende bouwwerken zoals het Chrystler gebouw, Rockefeller center, de fifth avenue en in de verte lady liberty en de Brooklyn bridge, maar vooral het typische filmbeeld wat het uitzicht daar bij me opriep: een lint van gele taxi's over de fifth, overal watertorens, airco vents en roestige brandtrappen op daken. Later die dag deden we de ervaring nog eens dunnetjes over door ook naar de "top of the rock" te gaan (top van Rockefeller center) en van daaruit kun je aan de noordzijde uitkijken over central park, wat redelijk maf uitziet, omdat er midden in manhatten een enorme rechhoek uit de stad lijkt te zijn geknipt en er een mega park in is gegooid. Gaaf om te zien!

Terug op ground level en rondlopend door de straten viel me op wat ik ook al had gezien in het appartement van Marie, onze gastvrouw hier in NYC: alles is hier oplappen en doorgaan. Overal zie je bouwvakkers aan weg of gebouwen werken, op bijna elke straathoek staat wel iets in de steigers of ligt de stoep eruit. Ook in het appartement waar we zitten werken de sleutels nauwelijks, moeten we volgens een huisgenote van Marie "anal" zijn met schoonhouden, anders komen de kakkerlakken en ratten binnen no time binnen, en ziet het er verder uit als een gemiddeld gaar studentenhuis, terwijl niemand die hierwoont nog studeert. Allemaal dus weer dingen die je ook in de gemiddelde film en serie die zich hier afspeelt ziet. De beelden uit "Die hard with a vengance" zijn nooit ver uit mijn geheugen. Ook de winkeltjes en restaurantjes waar je langs komt worden continue opgelapt, en allemaal houtje-touwtje.

We hadden ook al snel door waarom de taxi hier zo'n populair vervoermiddel is: de subway werkt hier redelijk slecht als je het met London of andere grote steden vergelijkt: je moet vaak erg lang op een volgende trein wachten en ze sluiten slecht op elkaar aan waardoor je vaak grote stukken door snikhete tunnels moet lopen terwijl sommige treinstellen eerder koelcellen zijn. Verder zou ik hier niet graag zelf in deze verkeerschaos rijden, want iedere centimeter weg wordt gebruikt. Verder probeert iedereen je hier op straat de meest geweldige aanbiedingen aan te smeren en zelfs als je heel goed oplet wordt je soms bezeikt waar je bij staat. Al met al een hele rits indrukken die me doet realiseren dat de woorden in Frank Sinatra's New York, New York niet voor niets bevatten: "If I can make it there, I can make it anywhere" Echt een stad van extremen dus.

Gelukkig betekent dat dus ook erg leuke extremen zoals ons bezoek aan Times Square: wat een explosie van indrukken op je zintuigen krijg je hier te voorduren zeg! Zoveel kleuren zag ik nog nooit bij elkaar geloof ik. Het ene videoscherm nog groter dan het andere, zelfs de metroingangen hebben hier lichtgevende letters. Daarnaast laten de winkels aan times square zien dat alles in de VS groter dan groots is, er valt je soms niks meer in. Goed voorbeeld hiervan is de Toys 'r us winkel, waar je me als kind een week in had kunnen droppen en lekker op vakantie gaan, ik had het niet gemerkt. Er staat een reuzenrad IN de winkel, legobouwsels van 3 meter hoog (empire state building incl king kong en een andere van het vrijheidsbeeld), 3 meter hoge transformers, light-sabers uit star wars, you name it they got it. En dan in het groot... Nog zo'n bizarre winkel is M&M world, waar je alles waar je dan ook maar kan bedenken in m&m vorm of met m&m's erop kan krijgen (wist je dat er 20 (!) verschillende kleuren m&m's zijn?). Ze hebben er een compleet m&m servies :S . Over the top dus, maar erg leuk om te zien.

Na times square gingen we naar central park, lekker relaxen en mensen kijken. Volgens mij komt 50% van de mensen hier om te relaxen en de andere 50% om zich te laten zien. Veel live muziekanten, een erg goede breakdance groep, een zangeres die en video aan het opnemen was en meerdere softbalwedstrijden waren dingen die we hier zagen. Vondelpark goes extreme zullen we maar zeggen ;) 's avonds gingen we stappen met Marie en een aantal van haar vrienden. Het begon met "beer pong" (pingpongballetjes in bekertjes gooien om de tegenstander te laten drinken) in een kroeg geaamd "Down the hatch" en eindigde in het Meat packing district in een bar waar buiten de auto's van de Bull Run stonden. (voor wie het niet kent, denk aan gumball 3000 of de film canonball run) Ik heb dus nog even staan kwijlen over een Koenigsegg, meerdere lambo's, ferrari's en porsches en een McLaren Mercedes SLR cabrio. Verder werd ik er binnen aan herrinnerd hoe "slim" de meeste amerikanen zijn, aangezien ik in discussie raakte met een meisje die vond dat niks in New York gratis was, ook niet de zon :S Wel flink om haar gelachen ;)

En dat was dus nog alleen maar de vrijdag, later meer over de twee dagen die nog volgden.

Jordy

• 14 Juli 2009 - 05:22

Pa:

Leuk om in the movies te zijn en out there.
    Do we get some pictures?

• 14 Juli 2009 - 06:23

Sander:

jealousy is a crime, but I'm guilty!

Have fun!!

• 14 Juli 2009 - 06:25

Ma:

Fijn om weer van je te horen. Geweldig daar in New York!

• 14 Juli 2009 - 06:37

Mandy:

Hee Jordy,

Wow dat klinkt goed, en dat van één dag... Ik wil wel foto's zien van die uitzichten hoor! En van de Toys 'r us natuurlijk! ;-)

Ben benieuwd naar de volgende verhalen!

• 14 Juli 2009 - 06:55

Lars:

Ik wist niet dat je zo n dichter was, het lijkt wel een romannetje zo schrijf je het, maar dan moet het ook wel echt super leuk zijn!!! Have fun en vergeet de souvenirs niet he!!!! Hadden ze geen m&m suzuki gsxr

• 14 Juli 2009 - 06:56

Lars :

Ow ja, en idd wat je pa al zei, talk is cheap!!!! We want pictures!!!!!

• 14 Juli 2009 - 12:25

Jordy:

Nu we in Boston zijn is het iets rustiger, dus we zullen snel wat foto's online zetten ;)

• 14 Juli 2009 - 13:59

Zdravko:

super! echt leuk om te lezen :)

• 14 Juli 2009 - 20:58

Marjo:

nu j

• 14 Juli 2009 - 21:07

MARJO:

Nu je in Boston bent is het misschien iets rustiger. Maar maar wat je over New york schrijft lees ik ademloos,het lijkt mij een geweldige ervaaring .Geniet maar.

• 15 Juli 2009 - 07:40

Ghislaine:

Haha dichter:) Wat een mooi verhaal in zo'n korte tijd! Keep the memory!
    Enjoy!!!
    xGhis